pszczoła miodowa

Produkty pszczele są zasobem cennych związków

Miód to wielki  dar przyrody.

Produkty pszczele są zasobem cennych związków, np.: wysokowartościowych białek, kwasów organicznych, enzymów, witamin oraz biopierwiastków. Miód ułatwia  usunięcie  toksyn, regeneruje siły i odpręża umysł. Spożywanie miodu lekarze zalecają osobom cierpiącym  na anemię, ponieważ miód zawiera biokatalizatory powodujące wzrost poziomu hemoglobiny we krwi. Najdoskonalszym rodzajem miodu jest miód manuka.

Cudownym składnikiem powyższego miodu – methylglyoxal we wszystkich miodach, a jego tężenie  jest nieznaczne, do 10 mg/kg. Natomiast  poziom tego składnika w miodzie manuka  wynosi od 100 mg/kg do 1000 mg/kg. Methylglyoxal wspomaga procesy antybakteryjne. Działanie antybakteryjne jest podobne do leczenia antybiotykami.

Miód manuka zwalcza bakterie typu: paciorkowce, gronkowce, E.Coli, pomaga w  pozbyciu się stanów zapalnych i zakażeń grzybiczych. Miód manuka podnosi  odporność organizmu, przy infekcjach wirusowych,  zmniejsza ból gardła. Lekarze polecają powyższy rodzaj miodu  osobom chorującym na: owrzodzenia, refluks, zespół jelita wrażliwego która bliska jest pod względem leczniczych składników lekom.  ratunek w chorobie po zastosowaniu miodu manuka odczują także chorzy zmagający się z anginą, półpaścem, bakteryjnym zapaleniem zatok, zgagą, bólami brzucha i grypą, niestrawnością.

Miód manuka nie tylko  przywraca zdrowie, ale także zapobiega wielu  schorzeniom i  wspomaga odporność organizmu.

Po miód manuka powinny sięgać osoby czujące wieczne zmęczenie i osłabienie. Miód  manuka może okazać się pomocny w przypadku chrypki, zapalenia płuc, astmy, zapalenia oskrzeli i zapaleniu płuc. Powyższy rodzaj miodu sprawdzi się okaże się pomocny przy schorzeniach dolegliwościach układu moczowego,np: przy zapaleniu dróg moczowych, pęcherza moczowego, nerek i kamicy nerkowej. Osoby  przechodzące terapię z powodu chorób skóry zyskały  dobrego  przyjaciela w miodzie manuka, bowiem ten naturalny produkt łagodzi trądzik, atopowe zapalenie skóry, grzybicę, zakażenia skóry, odmrożenia, łupież, łuszczyca, oparzenie słoneczne, opryszczkę wargową, czyraki, ropnie, liszaje.

Miód manuka przyniesie ulgę  paniom, które  zmagają się z bólem piersi i zapaleniem sutka.  Po  wizycie lekarskiej miód manuka może być stosowany na rany cukrzycowe, na rany z infekcją bakteryjną  i trudno gojące się oraz na odleżyny. Miód manuka wykorzystuje się do produkcji leczniczych cukierków, syropów, opatrunków, a także do produkowania kosmetyków, np.: past do zębów, toników, maseczek, kremów, balsamów, mydeł, szminek. Przeciwwskazania do  spożywania miodu manuka są takie same jak w przypadku innych miodów. Nie wolno go aplikować niemowlętom oraz  osobom uczulonym na składniki miodu lub produkty pszczele. Ostrożność w trakcie kuracji miodem manuka muszą  zachować chorzy na cukrzycę . W miodzie manuka jest dużo węglowodanów – około 70-80% glukozy, fruktozy i maltozy.

Konsumenci zaliczający się do cukrzyków muszą poradzić się lekarza przed kupieniem i zjedzeniem tego rodzaju miodu.

Aby produkt pszczeli zachował swoje wspaniałe  właściwości lecznicze musi odpowiednio przechowywany. Wymagana jest  temperatura pokojowa i zacienione miejsce, do którego nie docierają bezpośrednio promienie słoneczne.. Z ciekawostek dotyczących  wytwarzania miodu manuka , warto wiedzieć, że ich produkcja wymaga posiadania specjalnych uli, których cena wynosi 7000 euro za sztukę.  Sprzedający podkreślają , że  cena w  punktach sprzedaży jest adekwatna do kosztów produkcji. Miód manuka to naturalny lek, który warty jest swojej ceny.

Dodaj komentarz

Podpis *
E-mail *
Witryna internetowa